2 maart 2021

KSP Kunstgras gaat voor CO2-neutraal

Met onze eigen stroom laden we onze elektrische auto’s en de shovel op.

De borstelmachine, bosmaaier en bladblazers voor het onderhoud van speelplekken zijn allemaal elektrisch. Ze worden zelfs in een elektrische bus vervoerd.

Bekijk de foto's

De borstelmachine, bosmaaier en bladblazers voor het onderhoud van speelplekken zijn allemaal elektrisch. Ze worden zelfs in een elektrische bus vervoerd. Daarmee is KSP Kunstgras zo CO2-neutraal mogelijk. ‘Het is bovendien ook nog eens heerlijk werken’, vertelt Jasper Lankhaar.

‘Je werkt namelijk niet langer in de benzinedampen, de machines zijn een stuk lichter, trillen minder en je hoort ze bijna niet. Dat is nu alleen prettig voor ons, ook voor inwoners van gemeenten’, legt Jasper uit. ‘Laatst waren we om 07.00 uur ’s ochtends aan het werk, een bewoner kwam zijn huis uit en keek niet op of om. Hij hoorde onze machines niet eens. Ja, toen zijn onze ogen wel geopend’, lacht Jasper.

CO2-neutraal

KSP Kunstgras telt vijf onderhoudsploegen die het gehele land doorrijden om speelplekken te onderhouden. Met een speciale borstelmachine verwijderen ze onkruid en ander vuil en zorgen ze dat de valdempende ondergronden er netjes bij liggen.

‘Onze opdrachtgevers vragen steeds meer om CO2-neutraal te werken’, legt directeur Joost Sweep uit. ‘We dachten na over de vraag hoe we onze producten en machines zó kunnen maken en vervoeren dat we de uitstoot van schadelijke gassen verminderen. Dat resulteerde onder meer in de aanschaf van de elektronische onderhoudsset en een elektrische shovel Giant G2200E X-TRA bij E-den Hartog uit Montfort.’

Eigen stroom opwekken

‘Verder zijn onze panden voorzien van ledverlichting en zonnepanelen. Met onze eigen stroom laden we onze elektrische auto’s en de shovel op. We rijden veel in de binnensteden en dan is het fijn als dat geruisloos gaat en je een iets kleinere bus hebt, zodat je goed wendbaar bent in de smalle straten en stegen’, vult Jasper aan.

De gemeente Amsterdam was de eerste klant voor wie KSP Kunstgras het onderhoud duurzaam uitvoerde. ‘We spraken af dat wij toewerkten niveau 3 van de CO2-presetatieladder, en binnen een jaar opklommen naar niveau 4’, legt Rick van de Ruitenbeek uit.

Circulariteit

‘Gedurende het proces kwamen we erachter dat het verschil tussen niveau 4 en 5 niet zo groot is, dus gingen we voor het hoogst haalbare.’ Dat betekent dat je het verminderen van de CO2-uitstoot niet alleen voor je eigen organisatie op orde hebt, maar dat je bijvoorbeeld ook probeert om de juiste leveranciers te vinden en duurzamere materialen inkoopt. ‘Steeds meer opdrachtgevers hebben oog voor duurzaamheid en stellen dat ook als eis bij het aanbesteden van projecten.’

Rick: ‘Bij het maken van keuzes is duurzaamheid een belangrijk criterium. We willen zo circulair mogelijk. Kunnen we onze materialen zó maken dat we oude kunstgrasmatten, inclusief het foam, kunnen hergebruiken. Dat is de volgende stap’, vertelt Joost. ‘Dat is natuurlijk niet van vandaag op morgen geregeld, maar dit is wel wat we nastreven.’

‘De ecologische variant van ons valdempend kunstgras is bijvoorbeeld nog volop in ontwikkeling’, vertelt hij. Rick: ‘Het recyclen van kunstgras is een ingewikkeld proces dat continu wordt geoptimaliseerd. Daarbij passen wij de vrijkomende materialen toe als nieuwe kantplanken.’

  • CO2 neutraal
  • Eigen stroom opwekken
  • Circulariteit