28 juni 2022

KSP blikt met Speelplan terug op actieve kennisdag

Koersen op innovatie voor een leefbare stad

Bekijk de foto's

Het Markermeer bleek dé perfecte plek voor onze mastersclass & experience Koers op innovatie om je stad leefbaar te houden voor iedereen. De zon scheen uitbundig en het was windstil. In een uiterst ontspannen sfeer hadden we alle tijd om bij te praten, kennis en ervaring te delen en vooruit te kijken. Een inspirerende dag in een unieke setting!

 

Zeilend naar de Marker Wadden

We stapten in Bataviahaven in Lelystad aan boord op de tweemast brigantijn Bounty. Schipper Alex van Klaveren bracht ons met zijn bemanning naar het nieuwste natuurgebied in Nederland (de Marker Wadden). Ondertussen vertelde hij over de historie van het zeilschip en konden liefhebbers zelf de zeilen hijsen.

 

Nieuwe, ongerepte natuur

Onder een bloedhete zon, zonder een zuchtje wind, legden we aan in de natuurlijke jachthaven van de Marker Wadden. Om door nieuwe, ongerepte natuur te wandelen. Net als Flevoland door mensenhanden gemaakt: met zand, klei en slib uit het Markermeer. Aangelegd om bij te dragen aan het natuurherstel van het Markermeer. Een waar vogelparadijs vol met moerasandijvie, gele bloemen, riet en mooie waterpartijen.

 

Blik vooruit

Aan dek van het zeilschip hadden we alle tijd en rust om de laatste trends en ontwikkelingen door te nemen. Leuk dat jullie zoveel vragen stelden en dat er op het water zulke mooie, informele gesprekken spontaan ontstonden. Joost Sweep trapte de masterclass af. ‘We hebben en heel circulair systeem ontwikkeld: Eco Playgrass. Ons doel is om in 2030 alleen nog maar circulaire ondergronden te leveren.’ KSP is dus hard op weg naar een duurzame toekomst. Samen met haar partners en relaties.

 

Circulair kunstgras

Het nieuwste type kunstgras van het merk LimeGreen is hiervan hét voorbeeld: gemaakt van één DNA en zeer energiezuinig geproduceerd. Alle delen zijn recyclebaar en dat maakt het volledig circulair. ‘Daarmee beperken we de ecocosts (kosten van de milieubelasting van een product) met 45 procent We zijn continu bezig om te kijken hoe we onze eigen CO2-uitstoot kunnen reduceren en investeren ook fors in elektrische machines.’

 

Kinderen laten spelen

‘Duurzaamheid is ons bestaansrecht. Wij kijken bij het ontwerp van een speeltuin of -plek altijd welke toestellen nog bruikbaar zijn’, zei Walid Rahman van Speelplan, hét ontwerp-, inspectie- en adviesbureau voor spelen, sporten en bewegen. ‘Wij willen mooie speelplekken inrichtten en alle kinderen – met en zonder beperking – aan het bewegen krijgen.’

 

‘Alleen kan je niets’

Net als de Johan Cruyff Foundation met meer dan 300 Cruyff Courts wereldwijd. ‘Naast het realiseren van deze Cruyff Courts bouwen we ook aan relaties’, zei Desmond Post. ‘Alleen kan je niets, je moet het samen doen. Om er maar even een cruijffiaanse uitspraak tegenaan te gooien!’ Daarom werken wij zo graag samen met gemeenten en het bedrijfsleven. Met KSP hebben we inmiddels een vertrouwensband opgebouwd. Johan Cruijff staat nog steeds voor kwaliteit en daarin vinden wij elkaar. We doen niks halfbakken. KSP ook niet.’

 

Barbecue op het dek

Vlak voor de kust van Lelystad genoten we met elkaar van een heerlijke barbecue en kletsten we nog even na. ‘Wij kijken terug op een heel geslaagde dag. Voor herhaling vatbaar’, zeggen Joost en Walid enthousiast.

Bekijk de compilatie van de kennisdag.